Χρυσανθεμα – πληροφορίες και καλλιέργεια

χρυσάνθεμαΤα χρυσάνθεμα είναι πανέμορφα λουλούδια και έχουν μια απέραντη ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών.  Όλα στο κέντρο τους έχουν κίτρινους δίσκους που μοιάζουν με τις μαργαρίτας. Σε πολλές περιπτώσεις αυτός ο δίσκος δεν είναι εμφανώς ορατός λόγω της πυκνότητας των φύλλων. Εξαίρεση αποτελεί το λεγόμενο Ολλανδικό χρυσάνθεμο που είναι ένας συνδυασμός χρυσανθέμου και μαργαρίτας.

Ο κεντρικός μίσχος των χρυσανθέμων χωρίζεται σε πολλούς μικρότερους που ο καθένας τους έχει 3 ή περισσότερα  μπουμπούκια.  Τα μπουμπούκια ανοίγουν σταδιακά και διαρκούν αρκετές ημέρες.

Τα χρυσάνθεμα έχουν πυκνό φύλλωμα, σκούρο πράσινο με πράσινη την κάτω επιφάνεια των φύλλων που είναι λογχοειδή.  Το ύψος τους ξεκινά από τα 22 εκατοστά περίπου και μπορεί και να φτάσει μέχρι και τα 110 εκατοστά ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα του εδάφους.

Καλλιέργεια

Τα χρυσάνθεμα ευδοκιμούν σε πλούσιο χώμα σε άργιλο και άμμο. Το είδος τους εδάφους δεν τα επηρεάζει ενώ η καλή αποστράγγιση τα βοηθάει σημαντικά.

Εξαιτίας του πλούσιου ριζικού τους συστήματος καταφέρνουν να εκμεταλλεύονται καλά την υγρασία του εδάφους, κάτι που τα κάνει αρκετά ανθεκτικά στις ζεστές θερμοκρασίες.

Τα χρυσάνθεμα χρειάζονται απευθείας το φως του ήλιου για να ανθοφορήσουν. Όταν τελικά ανθίσουν, φροντίζουμε να τις αποσύρουμε από το άμεσο ηλιακό φως το οποίο καίει τα πέταλά τους.  Το καλοκαίρι τοποθετήστε τις γλάστρες σε φωτεινό σημείο αλλά όχι κάτω από τις καυτές ακτίνες του ήλιου.

Αν τα καλλιεργούμε σε γλάστρα, τα ποτίζουμε τα όταν το χώμα τους είναι ξερό στην επιφάνεια ή όταν δούμε τα φύλλα τους να αρχίζουν να κρέμονται.

Προσοχή δεν χρειάζονται συχνό πότισμα γιατί οι ρίζες τους σαπίζουν γρήγορα και εύκολα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: